Thursday, September 18, 2008

Biskut Tembikai


Bahan-bahan
150 g gula kastor
250 g mentega
1 biji kuning telur Gred C
1 sudu besar susu pekat
290-320 g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
secubit garam
sedikit pewarna merah dan hijau
2-3 sudu besar bijan hitam-saya guna biji selasih
Paper cups
1 biji putih telur (utk menyapu doh agar ianya melekat...tapi tak pakaipun putih telur)

Cara membuatnya

Pukul gula dan mentega hingga sebati, masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata. Bubuh tepung gandum yg sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam sedikit demi sedikit. Uli perlahan menjadi doh.

Bahagikan 3 bahagian, ambil 2 bahagian dan campurkan dengan bijan hitam dan pewarna merah. Ambil baki doh, campurkan dengan pewarna hijau. Buatkan bebola kecil dengan doh merah.(Campurkan hanya 1 bah dgn warna merah dulu, kemudian barulah dicampurkan warna merah atau hijau kpd bah satu lagi mengikut keperluan adunan utk mengelakkan bah. yg diwarnakan tidak cukup. Biji selasih saya tak campur terus dgn bah merah tp diletakkan pada bah merah hanya selepas biskut dipotong. )

Canai doh hijau setebal 3 mm. Kalau susah nak canai, bulatkan dan leperkan dgn hujung jari setiap satu. Sapu sedikit putih telur pada bebola merah kemudian salutkan dengan doh hijau. Simpan sebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya).

Belah 4 bebola tadi dan atur di dalam paper cups dan barulah di letak di atas tin pembakar.

No comments: